nedjelja, 8. listopada 2017.

PRIČAM VAM O NAKITU...


Svi koji me osobno poznaju, znaju koliko volim nositi nakit! Ne biram puno, bižuterija, srebro, zlato…sve kod mene „prolazi“, samo ga treba pravilno „dozirati“!
Danas je nakit postao neizostavan modni dodatak. Sve je više mladih umjetnika koji se bave izradom nakita. Kako kreatori plasiraju novu modnu kolekciju, usporedo sa njom izlazi i nova kolekcija nakita.

Ne pratim slijepo trendove, bilo u odijevanju, šminkanju, pa tako i u izboru nakita. Imam izgrađen svoj stil i odmah na prvu znam što ću odabrati.
Osjećaj za stil nije nešto sa čim se rađamo. On se gradi godinama, stvara se na osnovu isprobavanja i pogrešaka. Stvar je u tome da u hrpi ponuđenog znamo odabrati ono što odgovara našoj osobnosti i načinu života.

Kao i u odabiru odjeće, tako i u nošenju nakita trudim se pronaći ono što predstavlja moj karakter. Uvijek nosim nakit koji je meni lijep, bez obzira je li trenutno „in“. Važno je da taj nakit mojoj odjeći daje neku novu dimenziju.
Također, vodim računa da odabrani nakit odgovara mojim godinama i prilici u kojoj ga nosim.


Smatram da je nakit tu da nadopuni modnu kombinaciju, a ne da trpanjem nakita na sebe izgledam kao „novogodišnje drvce“.
Na primjer, ovo ljeto su jako bile popularne (i još uvijek jesu) choker ogrlice. Pristaju samo ženama koje ih znaju nositi. Ja nisam jedna od njih, zato izbjegavam takve ogrlice, iako ih volim vidjeti na drugima.

Žene često pretjeraju u nošenju nakita. Znamo da nakit može „podići“ i najjednostavniju odjevnu kombinaciju, ali isto tako, krivim odabirom nakita možete uništiti savršenu modnu kombinaciju!
Zato se ja uvijek, kada je nakit u pitanju, držim one „manje je više“.

Dobrim odabirom nakita isto tako možete istaknuti/sakriti neke nedostatke na svom tijelu.
Jednostavno, postoje neka nepisana pravila u nošenju nakita!
PRAVILA NOŠENJA NAKITA KOJA BIH VAM PREPORUČILA

  • Žene sa dužim vratom i podignutom kosom trebale bi nositi „viseće“, bogatije naušnice. U tom slučaju, neka to bude (osim jednostavnog, decentnog prstena) jedini komad nakita na vama
  • Krupniji i kvalitetniji komadi nakita ne pristaju uz svakodnevne odjevne kombinacije
  • Ako želite nositi veliki, upečatljivi prsten, onda neka on bude jedini komad nakita na vašim rukama
  • Male, decentne naušnice primjerene su svim ženama i u svim prilikama
  • Pravilo koje ja slijedim je da uvijek kombiniram bogatu ogrlicu sa narukvicom, a naušnice uvijek sa prstenom
Duže ogrlice sa velikim privjeskom (medaljonom) pristaju svima, ali uz njih nosim decentne naušnice i prsten.Volim nositi komplet od pet krutih, okruglih narukvica od bijelog zlata, ali tada ne nosim veliki prsten ili više manjih.
Za svečane prilike je poželjno imati upadljiv komad nakita (samo jedan komad!), ovisno o odjevnoj kombinaciji koju nosite.Pravilo je i da se pravi biseri ne nose svakodnevno. Ne dajte se prevariti, pravi biseri uvijek imaju svoj certifikat.
Treba pažljivo kombinirati boju i dizajn kako zlata, tako i ugrađenog kamenja.Ukoliko ste u prilici, dobro je kupovati kvalitetniji nakit (znam da su briljanti za današnje prilike preskupi, ali ima jako dobro obrađenih cirkona i poludragog kamenja). Zapamtite, kvalitetan nakit se ipak prepozna!Ne smatram da je nakit statusni simbol i ne nosim ga s takvom namjerom.
Bižuterija izgleda posebno lijepo u ljetnom periodu.Ako ste u prilici da sebi kupite kvalitetan komad nakita, kupujte ga u provjerenim dućanima i vodite računa da na sebi ima pečat koji je garancija njegove kvalitete. Za skuplji nakit, bi uvijek trebali tražiti certifikat (danas ima jako dobrih kopija, pa bez certifikata imate „mačka u vreći“).
Danas po društvenim mrežama ima puno načina da kupite nakit sa Swarovski kristalima po jako niskoj cijeni. Zapamtite, to je lažan nakit! Swarovski nakit se isključivo kupuje u njihovim dućanima, gdje ćete dobiti potvrdu da se radi o originalu i garanciju.
Naravno, ovo su samo moje sugestije i pravila kojih se ja pridržavam! Vi ćete prvenstveno odabrati ono što je vama lijepo!
U svakom slučaju, za nakit (kao i za većinu stvari u životu) postoje pravila, tzv. kultura nakita. Na vama je hoćete li ih poštivati ili ne.

KAKO ČUVATI  NAKIT
Da bi vaš nakit godinama ostao lijep i neoštećen, morate se pridržavati nekih pravila!

Srebrni nakit često zna oksidirati (promijeniti boju). Ukoliko se to dogodi, postoje u dućanima mekane krpe koje srebrni način brzo i lijepo očiste. Zapamtite, svako srebro nema istu kvalitetu tj. postotak srebra nije uvijek isti. Što nakit ima veći postotak srebra, teže će promijeniti boju i kvalitetniji je. Što nažalost ne znači, da lošiji srebrni nakit nećete u nekom dućanu skuplje platiti!


Zato sam naglasila da je nakit dobro kupovati u provjerenim dućanima i uvijek se prije kupovine raspitati o njegovom sastavu.

Nakit se posljednji stavlja i prvi skida!
Ovo pravilo bi sve žene trebale poštovati!
Obavljanje kućanskih poslova, nošenje nakita na more, samo će uništiti vaš nakit.

Nakit se čuva u zasebnim kutijama, obloženim finim, mekanim materijalom koji će ga čuvati od oštećenja.

Ne nosite nakit pri odlasku u salone ljepote, jer može doći u dodir sa različitim kemikalijama koje će ga oštetiti. Nakit se ne nosi pri odlasku u teretanu ili bilo koji drugi oblik rekreacije.

Vodite računa kada stavljate parfem, u dodiru sa parfemom nakit se isto može oštetiti.

Nakon određenog vremena, nakit se mora obavezno očistiti! Pri tome ne koristite načine čišćenja koje ste pročitali u časopisu ili čuli od susjede! Možete imati više štete nego koristi!
Napisala sam već kako ćete brzo i efikasno očistiti srebrni nakit.
Ako imate neki vrijedan komad nakita, potražite savjet stručnjaka u zlatarnici. Postoje provjereni načini i sredstva sa kojima će stručnjak ispolirati vaš nakit. To jednostavno ne možete napraviti sami kod kuće!

Nadam se da će ovaj ovaj post biti koristan pri odabiru i čuvanju vašeg nakita!


Volite li nositi nakit? Koja vrsta nakita vam je najdraža?

2 komentara

  1. Ja bi ti ukrala ovu crnu Fensicu, najsladja mi je :D Inače volim ili potpuno jednostavan, klasičan nakit ili nešto potpuno drugačije tipa tih fensica :P

    OdgovoriIzbriši