ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

ŽENA U 40-TIMA

Smiješno mi je kada pročitam da cure pišu kako stare jer im je već 20 i neki rođendan!
Drage moje, koja starost...koje godine...tek ste na početku života! Uživajte u svakom trenutku, svakom danu i vašoj mladosti.
Sa koliko godina smo uopće stare? Postoji li neka granica?
Kada sam bila dijete, žene u 30-tima su za mene bile stare. Odrastanjem, primijetila sam kako se ta granica sve više pomicala.
Dakle, starost je relativan pojam. Starost nema veze sa godinama koliko sa tim kako se mi u duši osjećamo. 
Zato, dobro došle u 40-te!




Ne skrivajte svoje godine, nego svoj 40-ti rođendan proslavite na poseban način, jer ako nas zdravlje služi, dobar period života je tek pred nama.



40-te su godine kada žena zna što želi i kako to postići. Godine kada su nam djeca već dovoljno velika i samostalna, imamo stalan posao (bar bi tako trebalo biti), materijalno smo situirane, imamo svog muškarca uz sebe.
Ja se sa svojom 41 godinom osjećam nekako posebno, u pozitivnom smislu.
Konačno imam vremena za sebe, za svoje hobije i za napraviti neke stvari koje sam oduvijek željela.
U 40-tima sam počela pisati beauty blog, pisati o nečemu što je uvijek bila moja velika ljubav i iskreno, uživam u tome!
Ne osvrćem se na komentare postova, jer sve što pišem, pišem iz srca, onako kako osjećam i kako mislim.
Postala sam sigurnija u sebe i svoje odluke. Znam tko sam i što sam. Izbjegavam ljude koji oko mene šire negativu, ne zanimaju me zlobni komentari kako sam se udebljala, proširila u bokovima, kako imam sijede vlasi i celulit. Na takve komentare se samo nasmijem i krenem svojim putem.
Bolje procjenjujem ljude (godine iskustva čine čuda!), nekada mi se čini kao da im čitam misli.

Što sam naučila ovih svojih 40 godina?



Iskreno, puno toga. O ljudima, životu, pravim vrijednostima u životu, ljubomori, tračevima, sreći, pravim ljudskim vrijednostima, samopouzdanju.
Samopouzdanje je nešto što nikako ne možete kupiti u trgovini, a najvažniji je da biste se osjećali uspješno i privlačno. 
Možete imati najfiniju odjeću i najljepše cipele, ali ako nemate samopouzdanje koje možete nositi zajedno s tim, ništa od toga nije bitno.
Morate se naučiti osjećati ugodno u vlastitoj koži da bi vas drugi ljudi uopće mogli percipirati kao privlačnu osobu. 


Morate biti zadovoljni svojim izgledom jer vi ste jedinstveni, ne težite ličiti nekoj osobi sa modne piste ili iz časopisa. Ne gledajte samo svoje mane, mane su dio vaše osobnosti isto kao i vrline. Važno je znati istaknuti svoje vrline, koje svi imamo i ponositi se sa njima.
Ponosna sam na sebe na sve što sam postigla u životu, jer sam sve postigla svojim trudom i radom. Ništa mi nije „palo sa neba“, za sve sam se trebala dobro potruditi, ali samim tim je svaki moj uspjeh bio puno slađi.
Ponosna sam što sam mama jedne divne djevojčice, ponosna sam kada je vidim kako odrasta u dobro odgojenu i lijepu curu.
Ponosna sam na svog zakonitog, za koga znam da je uvijek tu za mene, da me podržava i uvažava.
Zadovoljna sam svojim izgledom. Kilogram gore ili dole više mi ne zadaje glavobolju. Imam izgrađen svoj stil odijevanja, ne pratim slijepo modu, ne plačem nad savršenom haljinom u koju ne mogu stati. Jednostavno sam prerasla sve to.
Konačno sam shvatila da ne mogu imati 100 prijatelja, da su to samo poznanstva koja mogu, a i ne moraju prerasti u prijateljstva.
Jako dobro prepoznajem ljude koji me žele iskoristiti i ne dozvoljavam to. Kažem svakome ono što mislim (naravno, uvijek na lijepi način), više samo ne klimam glavom na njihove kritike i savjete. Meni savjeti ne trebaju, osim ako ih sama ne zatražim

Nemojte misliti da kod mene samo „cvjetaju ruže“!
Daleko od toga....imam i ja svojih „žutih minuta“, ali se sa njima znam bolje nositi, a to je veliki napredak!
Trudim se u svemu vidjeti neku pozitivnu stranu, odvojiti važno od nevažnog i samim tim se osjećati puno zadovoljnijom.
Ne ide to uvijek lako, još uvijek me neke stvari znaju izbaciti iz takta, ali sama vidim da napredujem i to me posebno čini sretnom. 
Ja sam jedna od žena koja je svoju mladost provela u ratu, a sve vi, mojih godina, dobro znate kako je to izgledalo. Puno toga ružnoga prošla sam u tom razdoblju, ostavilo je to traga na mene, nisam od kamena. Svaka od nas iz tog perioda ima neku svoju tužnu priču.
U tom periodu sam morala napustiti svoj rodni kraj i sve svoje prijatelje. Dovedena sam u situaciju da svoj život ponovo organiziram kako znam i umijem u novoj sredini, među novim ljudima. Mislim da me sve to učinilo puno jačom, da sam morala prebrzo odrasti.
Ali to je sada prošlost, ne ponovilo se!

Zato, generacijo moja, glavu gore! 

Svjesna sam da će mnogima ovaj post biti dosadno čitati, ali ako ga pročita barem jedna žena mojih godina i razumije što sam sa vama htjela podijeliti, ja ću biti presretna!

32 komentara

  1. Oduševio me post, meni će uskoro 35-ta i pronalazim sebe u mnogim tvojim navodima. Nikad nije kasno, treba naučiti živjeti svaki dan i radovati se malim stvarima - tek onda čovjek postane spreman za velike - to su neke moje odluke za 30 - te. I za sad ih uspješno primjenjujem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da se pridržavaš svojih odluka! koliko god bile male, vjeruj mi, dugoročno će ti biti značajne

      Izbriši
  2. Vrijeme definitivno učini svoje i kreira čovjeka na pravi način... ja sam s užitkom pročitala post!


    :*

    OdgovoriIzbriši
  3. E svaka ti čast, ja se u svojim 40-tim osjećam bolje nego s 20 :D Odličan post, ja sam s skoro 40 počela pisati blog, počela uživati u stvarima i nekako sam zadovoljnija životom i samom sobom :) A bore i celulit..pa moramo se s nečime baviti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se post svidio!
      Bore i celulit nosim s ponosom, a kada hoću izgledati mlađe, uzmem album sa slikama ;)

      Izbriši
  4. Ja sam primjetila da se zene u 40-tim proljepšaju,problistaju,valjda je to zbog sazrijevanja(ili se samo tjesim jer sam i ja u toj grupi:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da si u pravu....bar je tako sa ženama koje rade sa mnom

      Izbriši
  5. Još me cijelo desetljeće dijeli od četrdesetog rođendana, ali moram ti reći da si ovo lijepo napisala. Ovi savjeti o samopouzdanju mogu se primijeniti na sve. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga ti si sada u godinama kada te puno toga čeka, u stvari kada trebaš organizirati svoj život da bi uživala u 40-tima <3

      Izbriši
  6. Nije dosadan post, jako je zanimljiv i lijepo sročen :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Potpisujem! Ja cu 38u 'slaviti' za koji dan - i sve potpisujem jos od 'mladosti' glavom, a od nedavna i srcem. Vjerujem i stojim behind/ for my beliefs!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan post..jako lijepo si to napisala :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivan post draga :D Sjećam se vremena kad sam mislila da svu svi preko trideset godina stari. Sad kad sam došla u te godine shvatila sam da nisu bitne godine, nego kako se osoba osjeća :D Moj moto je da treba uživati u životu i veseliti se malim stvarima i to se trudim činiti :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je jako lijepo sročen post. Ja ću ovaj mjesec navršiti 27 i osjećam se tako starom i nemoćnom jer mi dvadesete naočigled klize. još malo i u tridesetima sam. Sad kada gledam, za 13 god ću imati 40 i imam osjećaj da život prestaje nakon 40e. Zato mi je tvoj post baš sjeo danas jer očito to nije tako.

    OdgovoriIzbriši
  11. Uh.....koji pesimizam! Uživaj u životu i ne misli na godine ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Inače ne komentiram, ustvari ovo je moj prvi komentar ikada, ali ne mogu a da se ne složim sa svim što si rekla. Svaka ti je na mistu. Najbolje od svega kada dođeš u klub 40+ je to što više nisi opterećen onim "glupostima" koje su ti sa 20 ili 30 bile veliko breme.
    Cure moje drage, istina je da život počinje u 40-oj - nikad se nisam bolje osjećala, nikada nisam bila zadovoljnija sama sa sobon (tu dolazi slika sa žujom u ruci), nikad nisam bila lipša i poželjnija - ne samo sebi već i drugima. Ovo su najbolje godine koje živim. A koliko sam čula, u 50-ima je još i bolje!!! Radujem se...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga moja, nadam se da ovo neće biti tvoj jedini komentar, sada si probila led!
      Znači, generacijo moja, razumimo se.....neka samo Bog da zdravlja i guštajmo <3

      Izbriši
  13. divan post, kako li si samo sve lijepo srocila ovdje :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Imam 31 i ne gledam negativno na godine,veselim se svim godinama koje dolaze,samo neka je zdravlja :) Sve zavisi o našem stavu,vidjela sam i upoznala mnogo žena u 40-tima,50-tima pa i 60-tima koje sjajno izgledaju,dotjeruju se,nasmješene i sa nekom pozitivom ,a to je zrelost,iskustvo ,samopouzdanje,,, sada sve znam,svoja sam i tko mi što može,uglavnom godine nisu glavno mjerilo koliko ćemo uživati u životu i svemu što imamo,kako ćemo izgledati i osjećati se,mjerilo smo mi sami ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tina, slažem se sa tobom! Ali, još uvijek kod nas postoje predrasude da sa 40, 50 godina je stara baba koja je ograničena u uređivanju i ponašanju

      Izbriši
  15. Znam da ima predrasuda i uvijek će ih biti ali biti će i nas koji ćemo tome prkositi :)
    Brinuti o sebi,uživati u sitnicama,u životu ,razmišljati pozitivno,srediti se radi sebe,a ne radi drugih.
    Ljude s negativnom energijom ignorirati,blokirati i dati im crveni karton :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja sam takodje blizu tim godinama(34),i neko ko mnogo voli kozmetiku,rado bi pisala ali imam dvoje male decice,neko ko je isto prosao grozote rata,ali to je sve iza nastreba uzivati u ovim malim lepim stvarima,samo nastavi, pratim te,pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  17. Slađo drago mi je da me pratiš :)
    Nisi ti još blizu 40-ima......uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  18. Super je post :D Starost je relativan pojam, ja sebe već odavno nazivam ogorčenom starom babom, ne zato što sam stara nego zato što sam "baba" stalno žugam na nešto hahaha. Vrijeme i situacije u životu su definitivno najbolji učitelji, ja sebe sad kad skontam koliko sam različita naspram sebe prije samo 5 godina budem oduševljena (zvuči umišljeno al neka :P), zato što sam sve manje "prefina", ljude koji mi se ne sviđaju odmah otpišem i ne dam da me itko gazi. A šta će tek bit u sljedećih pet godina, to ćemo tek vidjeti :D

    OdgovoriIzbriši
  19. Drago mi je da ti se post sviđa! U sljedećih 5 godina postat ćeš "super women"!

    OdgovoriIzbriši