utorak, 12. kolovoza 2014.

MOJA BORBA SA SEBOREIČKIM DERMATITISOM

perioralni_dermatitis_jedan_od_teze_rjesivih_problema_gallery_thumbs

(slika je preuzeta sa interneta)

Kako pratim beauty blogove već par godina, vidjela sam da puno blogerica ima problema sa seboreičkim dermatitisom. Nažalost, taj problem imam i sama. Odlučila sam napisati post o tome koji proizvodi meni najbolje pomažu .






ŠTO JE SEBOREIČKI DERMATITIS?

To je kronična, upalna bolest kože, koja se nažalost ne može zauvijek izliječiti. Prije bih rekla da se korišćenjem određenih proizvoda i određenim načinom života, može samo zaliječiti.

Mnogo je čimbenika koji utječu na pojavu seboreičkog dermatitisa. Nabrojati ću samo neke od njih:

  • stres

  • hormonski poremećaj (posebno spolnih hormona)

  • pretjerano masna koža

  • genetsko naslijeđe

  • promjena pH vrijednosti kože

KAKO PREPOZNATI  DA BOLUJETE OD SEBOREIČKOG DERMATITISA?

Simptomi su različiti, najviše ovisi imate li jači ili blaži oblik seboreičkog dermatitisa. Ja na sreću imam blaži oblik koji se redovito javlja kada sam više dana pod stresom. Tada mi se koža počinje perutati na području nosa, obrva i na čelu uz sam rub kose. Ako probam mehanički odstraniti ljuskice, ostaju crvene fleke koje znaju neugodno svrbjeti.

Kod osoba koje imaju teži oblik ove kožne bolesti, budu zahvačena veća područja vlasišta,  lice, brada , vrat ili područje iza ušiju.

KAKO JA LIJEČIM SEBOREIČKI DERMATITIS?

Ja sam u početku, dok još nisam znala da imam seboreički dermatitis, napravila veliku pogrešku u njegovom liječenju! Mislila sam da mi se koža ljušti zato što je dehidrirana, pa sam, vođena zdravom logikom, mazala zahvaćena mjesta sa što masnijim kremama. Nakon toga, stanje mi se jako pogoršalo, pa sam otišla kod dermatologa. On mi je objasnio da seboreički dermatitis nastaje na mjestima gdje ima najviše žlijezda lojnica koje na površinu kože luče loj (to su tzv. seboreička područja). Prepisao mi je kremu koja sadrži kortikosteroide. Nakon par dana mazanja oboljelih područja sa tom kremom, seboreički dermatitis se povukao.

Međutim, to je bolest koja se vraća, sa vremena na vrijeme, kod mene uvijek kad sam pod stresom.

Pomoć sam otišla potražiti u ljekarni, jer nisam htjela stalno koristiti kremu koja sadrži kortikosteroide. Magistra mi je preporučila Uriage D.S. Emulsion.

Clipboard01

Ova emulzija je prvenstveno namijenjena za aktivnu njegu kože kod osoba sa seboreičkim dermatitisom. Sadrži bakar i cink ( djeluju antibakterijski), ceramide i vitamin E (obnavljaju i štite zaštitni sloj kože). Može se kupiti u svim bolje opskrbljenim ljekarnama po cijeni do 135kn.

Emulziju od tada stalno imam u kućnoj ljekarni i jako brzo mi riješi sve neželjene simptome. Emulzija je nemasna, tako da je mogu nanositi po vlasištu, bez bojazni da će mi zamastiti kosu. Koristim je odmah kod prvih simptoma dermatitisa. Oboljela područja namažem par puta dnevno. Neugodan svrbež odmah nestaje, a ljuskice se povuku kroz dva dana.

Što se vlasišta tiče, tu mi se dermatitis pojavi samo na par mjesta (nikada mi nije bilo obuhvaćeno cijelo vlasište!). Otkrila sam da ne smijem koristiti agresivne šampone za kosu, jer mi oni još više isuše vlasište.

Temeljito čišćenje vlasišta je važan preduvjet u sprječavanju pojave seboreičkog dermatitisa. Tu mi pomaže Nikel Sebofit šampon za osjetljivo vlasište, koji sam dobila na recenziju.

IMG_1708

Ovaj šampon sadrži čajevac (djeluje protiv gljivica, bakterija i virusa), borovnicu i lavandu ( smiruju upalu, nadraženost, crvenilo i svrbež).

Šampon se koristi tako da se nanese na mokru kosu, nježno umasira 2-3 minute, a zatim temeljito ispere. U doticaju sa vodom, šampon se slabo pjeni, što ne znači da temeljito ne opere vlasište. Poželjno je šamponiranje ponoviti dva puta. Tretman ponavljam tri puta tjedno kroz mjesec dana, a zatim jedan put tjedno.

Clipboard04

SASTAV

Clipboard05

Šampon dolazi u čvrstoj, bijeloj, plastičnoj ambalaži. Sviđa mi se što bočica ima pumpicu, pa je time doziranje olakšano.

Nikel Sebofit šampon možete kupiti u DM dućanima ili u ljekarni po cijeni od 89,90kn za 200ml.



ZAKLJUČAK

O seboreičkom dermatitisu i njegovom liječenju sam pisala isključivo iz osobnog iskustva. Imam samo blaži oblik dermatitisa koji se puno lakše i brže liječi.

Buduću da se radi o jednoj vrsti kožne upale, a ja po struci nisam liječnik, voljela bih da se svakako prije korištenja navedenih proizvoda posavjetujete sa svojim dermatologom!



PIŠITE MI KAKO SE VI NOSITE SA SEBOREIČKIM DERMATITISOM? KOJE PROIZVODE KORISTITE U LIJEČENJU?













21 komentar

  1. Uff... prežao mi je kad čujem da neko ima problema s kožom.
    Kao najveći organ + ako postoji određeni problem, ume jako delovati na samopouzdanje i na psihu.
    Srećna sam što se mogu svrastati u grupu srećnica koje imaju ok, neproblematičnu kožu.
    Drago mi je da si podelila svoje iskustvo s nama, verujem da će poslužiti mnogima :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Moj brat ima seboricni dermatitis ,i znam koliko se on muci sa tim,tako da te potpuno razumem.:*

    OdgovoriIzbriši
  3. Uglavnom se borim sa seborejom vlasišta, imam dobre i loše dane. Prije su mi pomagali medicinski šamponi, ali sad trenutno ni jedan od njih ne pomaže. Čitala sam dosta dobre kritike za Vichy šampone, tako da ću probati s njima, a odlučila sam se i za promjenu dermatolog, jer ništa što mi je ovaj prethodni preporučio, nije djelovalo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Bio mi je cilj na ovaj način pomoći drugima! Ja isto imam zahvalno lice, nisam alergična na ništa, ali stres čini svoje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Da, kad pozaješ nekoga sa tim problemom, onda ti je sve jasno! Ima li tvoj brat teži oblik seboreičkog dermatitisa?

    OdgovoriIzbriši
  6. Moje iskustvo sa dermatolozima je isto loše. Ponekad mi se čini da na nama samo isprobavaju neke kremice, a ako je još privatnik, sve to dobro i naplati!
    Probaj ovaj šampon što sam ga recenzirala u postu, nadam se da će ti pomoći!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja patim sa seb. dermatitisom zadnje 4 godine. Prestala sam već ići dermatolozima jer mi se čini da se samo vrtimo u krug. Ovu emulziju sam isprobala, ali mi je bila preslaba :( Al šampon nisam, ide na listu za isprobavanje :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan post draga i nadam se da će pomoći onima koji imaju isti problem kao i ti. Na sreću nemam problema s kožnim bolestima, ali znam koliko su opasne kreme i lijekovi na bazi kortikosteroida jer su ih i meni liječnici prepisali zbog moje bolesti, ali ih nisam uzimala te sam se okrenula alternativnoj medicini koja mi je puno pomogla.

    OdgovoriIzbriši
  9. Takodjer imam problem s tim, i to je meni dobro izrazen dermatitis. Meni su preporucili nedavno, da koristim advantan mast (kortikosteroid) za vrat i lice i maxidex oko ociju, a za vlasiste su mi dali belosalic koji se stavlja jednom dnevno, nekoliko kapi i sampon ducray. I takodjer preporucila mi je injekcije, sinopen i deksametazon . Al to sve samo 7 dana jer se ne smije dugo koristiti...

    OdgovoriIzbriši
  10. Ma kortikosteroidi su užas, a još kad se dermatitis ponavlja, pa ih stalno moraš koristiti!

    OdgovoriIzbriši
  11. e, ne bih se miješala u tvoju terapiju, jer očito imaš jači oblik dermatitisa! Od svega što si nabrojala, jedino mi je poznata Sinopen mast, koju uvijek imam kući. Dobro dođe kod lakših alergija,npr. na sunce ili kod uboda komaraca

    OdgovoriIzbriši
  12. Kada me uhvati a uglavnom pod stresom, pomaže svašta i ništa, za tjeme me je još najbolje ulje divlje ruže.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pa nije najtezi oblik ,ali tu je negde.Jedno vreme je bilo stvarno mnogo lose,ali je uz pomoc leka i preparata uspeo da ga drzi pod kontrolom.Ako ti bude trebao jos neki dodatnio savet ,ili preporuka nekog proizvoda rado cu ti pomoci.

    OdgovoriIzbriši
  14. i ja se borim s tom napasti,nekad miruje,nekad bukne. meni je dermatolog propisao Eucerin gel za suhu kožu za seboreični dermatitis,strašno! isto je bilo kao i kod tebe,još mi se više pogoršao. dječji puder mi ja smiri dermatitis,zasad mi on jedini pomaže

    OdgovoriIzbriši
  15. Vidiš, nije mi palo na pamet isprobati dječji puder! Hvala ti na preporuci!

    OdgovoriIzbriši
  16. najčešće mi se pojavi na vratu (sa stražnje strane) i tom dijelu vlasišta kad sam pod stresom i tu mi najbolje pomaže Vichy šampon. Na licu mi se srećom rjeđe pojavi i uglavnom ga uspijem sanirati prije nego se počne ljuskati (dok je još samo crvenilo). No lice u tom periodu uglavnom mažem LRP Toleriane kremom, najbolja mi se pokazala za tu namjenu iako sam čula puno pohvala i za ovu Biodermu, probat ću je jednom ako će biti potrebe (a nadam se da neće).

    OdgovoriIzbriši
  17. LRP Toleriane kremu sljedeću kupujem, čitala sam jako dobre recenzije.
    Bioderma kremu nisam probala

    OdgovoriIzbriši
  18. meni se koza zna perutat uz rub kose, obrva i malo kod nosa ali nema nikakvih flekica koje bi me dodatno nadrazile

    OdgovoriIzbriši
  19. Nisam liječnik da dam dijagnozu, ali mislim da je to blaži oblik seboreičkog dermatitisa. Ne moraju se uvijek pojaviti crvene flekice

    OdgovoriIzbriši