srijeda, 13. kolovoza 2014.

DAN LIJEVAKA -13. kolovoz

left_handed_people_are_always_right_shirt-r92dca85ebe9540fca3b500a4b24c4655_804gs_512

Drage moje, ako niste znale, ja sam vam lijevakinja! I ne samo to, muž i kćerka su mi takođe lijevaci....dakle obitelj lijekavka!




Na današnji dan se slavi Dan lijevaka (počeo se slaviti 1976.godine). Statistika kaže da su svega 10% populacije danas lijevaci.

KAKO JE BITI LJEVAK?

Moram priznati da ja neke velike neugodnosti zbog toga nisam imala u životu. Roditelji me od malena nisu prisiljavali ništa raditi desnom rukom.

lijeva-ruka

Znalo je biti situacija u kojima se baš nisam dobro snalazila, jer ipak je ovaj svijet skrojen po mjeri dešnjaka. Navesti ću samo neke od njih:


  • problem je otvoriti bilo koju konzervu, jer je nožić za otvaranje napravljen za dešnjake

y134169683299416461


  • mjenjač u automobilima nalazi se sa desne strane (to me puno ne pogađa, jer nisam vozač)

  • najveći problem mi je bio i ostao pisanje sa kemijskom olovkom! Kada sam išla u osnovnu školu, nije bilo kvalitetnih kemijskih olovki koje se ne razmažu kad prođete rukom preko napisane riječi. Upravo se to događa nama lijevacima! Ne znam ni broj listova koje mi je mama tada iskidala iz teka zbog neurednosti! Danas je lakše, postoje kvalitetne kemijske olovke sa kojima ovakvih problema nemam. Moram napomenuti da imam lijep i uredan rukopis, bez obzira što sam lijevakinja

ljevaci


  • kada sjednete u restoranu za stol koji je postavljen za ručak, sav pribor vam je sa krive strane

  • miš za kompjuter je prilagođen dešnjacima

  • sviranje gitare

  • korištenje ključeva u bravi (ne znate na koju stranu se zaključavaju, a na koju otključavaju vrata)

  • korištenje škara

  • korištenje bankomata

KAKO SU TRETIRANI LIJEVACI U PROŠLOSTI? 

U prošlosti, ljudi nisu blagonaklono gledali na lijevake. Ako je žena bila ljevak, to je bio dovoljan povod da je se spali na lomači. Djeci koja su u školi pisala lijevom rukom bi se ta ruka vezivala i učilo ih se pisati „pravom“, desnom rukom. U nekim zemljama taj običaj postoji i danas. U Japanu, arapskim zemljama, Kini i dijelovima Afrike još uvijek se djeca prisiljavaju da koriste desnu ruku. U nekim zemljama lijeva ruka služi samo za pranje nakon nužde. Desna ruka ima ulogu hranjenja, rukovanja, pisanja...to je u prošlosti u zemljama sa nedovoljnom količinom vode bio dovoljan način da se zaštite od zaraze.

ŠTO O TOME KAŽU PSIHOLOZI?

Prisiljavanje djece da koriste lijevu ruku, ukoliko je bilo bolno, dovodi do psihičkih trauma, osjećaja manje vrijednosti, mucanja ili čak do pojave disleksije.

Psiholozi se slažu da djecu lijevake ne treba prisiljavati da im dominantna ruka bude desna.

Mnogi lijevaci su naučili podjednako se služiti sa obje ruke. Ja sam jedna od tih. Sa lijevom rukom isključivo jedem, koristim nož, pišem, češljam se, šminkam se (maskaru nanosim sa obje ruke!)...dok peglam desnom rukom! Iskreno, ja o tome puno ne razmišljam, već sve radim instiktivno. Tek kada me neko opomene, shvatim koju ruku koristim!

Mensa tvrdi da su čak 20% njihovih članova lijevaci!

Dakle, lijevaci su inteligentne šeprtlje!

image

POZNATI LIJEVACI U SVIJETU

Leonardo da Vinci, Barack Obama, Angelina Jolie, Robert de Niro, Bill Gates, Paul McCartney, Tom Cruise i dr.

Napomena: sve slike su preuzete sa interneta!

JESTE LI IKADA RAZMIŠLJALI O TOME KAKO JE BITI LIJEVAK U SVIJETU DEŠNJAKA?

Broj komentara: 6

  1. Odličan post! Ja sam dešnjak, ali dosta stvari radim lijevom rukom, npr. otvaram čep na boci, tipkam po mobitelu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zaboravila sam u postu napisati da ja tipkam desnom rukom na mobitelu!

    OdgovoriIzbriši
  3. evo me :)) joj kad sam procitala ovo kaj si napisala za ramazanu kemijsku po biljeznici, kolike sam traume imala zbog toga :S uvijek su mi biljeznice bile ''najneurednije'' u razredu samo zato jer sam eto ljevak -.-

    ja npr dok jedem režem hranu desnom kao i svi, a npr kruh lijevom :) miš također držim desnom, probala sam sa ljevom al mi je cudno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hahaha....našle smo se, mi ljevakinje! sa nožem je ista stvar i kod mene. Miša uvijek premještam na lijevu stranu, ali zato na mobitel tipkam desnom rukom i to jako brzo!

    OdgovoriIzbriši
  5. mi smo svi desnjaci osim brata iako ja i bez roblema znam isat lijevom rukom mala i velika slova. grozno mi je to prislsiljavanje djece da isu desnom rukom. kod gitara ostoji i za ljevoruke, tada se vrat i zice prilagode ljevacima. znam da je bilo na tv-u proizvodi za ljevoruke osobe.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kad bolje pogledaš, svijet je prilično prilagođen dešnjacima. A mi ljevaci, snalazimo se nekako!

    OdgovoriIzbriši