četvrtak, 18. kolovoza 2022.

LJETO I KISELINE

 


Koji se sastojci u kozmetici smiju ljeti koristiti? Smiju li se kiseline koristiti ljeti? Što napraviti ako mi je lice dehidrirano? 
Na ova pitanja saznajte odgovore u nastavku posta.

Smiju li se kiseline koristiti ljeti?
Smiju, ali sve ovisi o postotku i vrsti kiseline, zato oprez. 
Kako je ljeti koža puno izložena suncu i moru, sa kiselinama ne treba pretjerivati. Ako ste kao ja ovisnik o kiselinama onda nema potrebe ukloniti ih iz rutine tijekom ljeta. Ako ste početnik, morate ih polako uvesti u svoju rutinu kao i u bilo kojem drugom periodu godine. Znači počnite jedan put tjedno pa postupno češće ovisno o tome kako vaša koža reagira.
Nekima je dovoljno koristiti kiseline jednom tjedno, a nekima svaki dan, kako ih ja koristim. Važno je pratiti reakciju svoje kože i ne pretjerivati.

Koje kiseline se ljeti mogu koristiti?
  • salicilna kiselina odlična je za masnu ali i mješovitu kožu lica. Ona prodire u dublje slojeve kože, topiva je u ulju pa čisti pore i regulira lučenje sebuma. Ljeti se smije koristiti do 2% salicilne kiseline (trudnicama i svima koji su alergični na aspirin je ona zabranjena).
  • glikolna kiselina ostaje na površini kože gdje radi kemijski piling, te tako  tekstura kože postaje ljepša. Kako je ljeti pojačana pojava hiperpigmentacije glikolna kiselina i tu pomaže. Ako koristite ovu kiselinu koža postaje foto senzibilna pa obavezno po danu stavite kremu sa spf faktorom.    
  • ljeti je dobro koristiti kiseline u tonicima koje su puno nježnije za kožu
  • za osjetljivu kožu lica ili rozaceu stručnjaci preporučuju koristiti mandeličnu ili mliječnu kiselinu umjesto glikolne kiseline (glikolna, mandelična i mliječna liselina spadaju u AHA kiseline).
  • hijaluronska kiselina je važna za hidrataciju kože jer svi tipovi kože lica mogu doći u stanje dehidriranosti.
Važno je znati: Ako tek počinjete koristiti kiseline nemojte se igrati kemičara i sami ih uvoditi u rutinu. Posavjetujte se sa dermatologom ili magistrom u ljekarni. Također, nikada nemojte kombinirati istovremeno više aktivnih sastojaka. 

Koje kiseline ja koristim ovo ljeto?


U svojoj skincare rutini kiseline koristim više od 10 godina tako da mi je koža naviknuta na njih. Ljeti uvijek koristim glikolnu i hijaluronsku kisenu a po potrebi uvedem i salicilnu kiselinu.
Kada je salicilna kiselina u pitanju već dugo koristim Paula`s Choise Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant čiju recenziju još uvijek nisam napisala. Ovaj gel (može se kupiti i u obliku tonika) koristim povremeno, kada vidim da je to koži potrebno.
Ovo ljeto koristim Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid.


Cosrx je poznatiji korejski brend o kojem sam pisala  OVDJE i OVDJE
Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid je nježan eksfolijacijski tonik koji uklanja mrtve stanice s površine kože te kožu čini glatkom na dodir. 
Sadrži 7% glikolne kiseline, Pyrus Malus (vodica jabuke koja sadrži prirodnu AHA kiselinu), niacinamid te vitamine i prirodne hidratante. 
Kako se radi o visoko koncentriranoj formuli, početnici sa kiselinama trebaju ga pažljivo uvesti u rutinu. Prvi tjedan tonik koristite dvaput, a onda, ako nema iritacije, počni te ga koristiti češće. 
Tekstura tonika je potpuno tekuća, neljepljiva i nema neugodan miris.


Ovaj kiseli tonik stavim navečer na čisto lice. Lagano ga utapkam rukama u kožu (može se i natopljenom blazinicom prebrisati lice). Nakon pola sata nastavim njegu hidratacijskim proizvodima.
 
Moje mišljenje:
Primijetila sam da mi tijekom velikih vrućina tonik odlično drži lice pod kontrolom. Nisam dobila nove mrlje na licu, a stare su puno bljeđe. Nemam akni niti novih komedona (koji se pojave ljeti zbog kombinacije mora, sunca i znoja).  
Proizvod koristim od početka svibnja tako da se ove pozitivne promjene na koži nisu dogodile preko noći. Moram napomenuti da preko dana koristim kremu/fluid sa SPF50 (više o tome sam pisala u prethodnom postu).
Ovaj kiseli tonik nadmašio je moja očekivanja.


Cosrx Hyaluronic Acid Hydra Power Essence


Ljeti nije lako odabrati proizvode za hidratizaciju jer većini ljudi ne odgovara  teksture kreme koju koristite u ostatku godine. Esencija je uvijek dobar odabir.
Cosrx Hyaluronic Acid Hydra Power Essence ne samo da će hidrirati kožu nego i pomoći zadržati vlagu što je jako važno.
Esencija u svom sastavu ima malo sastojaka ali zato su oni pomno birani. Glavni su hijaluronska kiselina (dubinski hidratizira), pantenol (umiruje) i glicerin (pomaže održati odgovarajuću količinu vlage).
Tekstura ove esencije je pomalo viskozna i bez mirisa. Ostavlja lagano ljepljiv trag na koži.


Esenciju koristim svakodnevno ujutro i navečer. Ujutro mi je odlična podloga za kremu sa spf faktorom. Navečer je stavim nakon kiselog tonika. Za noć mi sama esencija nije dovoljna pa je popratim hidratantnom kremom. 
Cosrx Hyaluronic Acid Hydra Power Essence isto koristim od početka svibnja. Cijeli taj period njena lagana teksture mi je jako ugodna jer na vrućini ne zamastiti kožu i ne čepi pore. 
Ova esencija bi trebala odgovarati svim tipovima kože. Važno je ne zaboraviti je zaključati odgovarajućom hidratantnom kremom.
Hidrirana koža izgleda zdravo i jedro. Samo vam ostaje pronaći proizvode koje odgovaraju vašem tipu kože.

Cosrx proizvode možete kupiti na Notino web shopu.

PR post

Pišite mi kako vi njegujete kožu tijekom ljeta

 


Nema komentara