ponedjeljak, 25. kolovoza 2014.

DRUGA STRANA KOZMETIČKIH PROIZVODA

parabeny-niebezpieczne-substancje



Priznajte, kada kupujete neki kozmetički proizvod, čitate li njegov sastav?

Kupujete li proizvode vođeni lijepim pakiranjem, mislite li da su proizvodi renomiranih kozmetičkih kuća bezuvjetno kvalitetni?

Jeste li od onih koji vjeruju samo proizvodima kupljenima u ljekarni?




0460007.48

Ja do prije par godina, nisam čitala, a nisam ni razumjela sastav proizvoda. To je još jedna stvar koju sam naučila prateći blogove: prije kupnje bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, pročitaj njegov sastav!

U skladu sa Direktivom o kozmetici Europske komisije svi kozmetički proizvodi moraju imati popis sastojaka. On se nalazi na poleđini proizvoda pod nazivom „ingredients“.

krema-za-lice

E, sada ako i čitate sastav proizvoda, koliko tih „čudnih naziva“ razumijete?

Koji od njih su štetni, a koji nisu?

Naravno, nismo svi stručni na području kemije (nisam ni ja!), pa da razumijemo te nazive.

Podsjećam, nisam kozmetičarka, liječnica, kemičarka niti magistra! Sve moje znanje o ovoj temi temelji se na pročitanim člancima koje sam nalazila na internetu i u knjigama, te stvarima koje smatram logičnim i znanstveno potvrđenim.

deklaracije kozmetickih proizvoda

Dugo sam pripremala ovaj post!

Želim vam skrenuti pozornost na neke štetne sastojke koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima.

Važno je napomenuti da među puno sastojaka koji se nalaze u svakom proizvodu, obratite pozornost bar na one koji se nalaze na vrhu popisa, jer su oni najviše zastupljeni u njemu!

Kada procjenjujete koliko je štetan neki kozmetički proizvod, važno je znati omjer štetnih i „dobrih“ sastojaka. Ako je broj „dobrih“ sastojaka veći, onda je taj proizvod ipak zadovoljavajući. Ovo navodim zato što se u svakom kozmetičkom proizvodu nalazi barem jedan štetan sastojak.

Zato, ako hoćete biti sto posto sigurni, kupujte samo priodnu kozmetiku i to onu koja ima istaknuti certifikat.



SASTOJCI KOJI SE NE BI TREBALI NALAZITI U ŠAMPONIMA, KREMAMA I DEZODORANSIMA

stetni-sastojci-u-kozmetici

  • Formaldehid- najštetniji sastojak; kancerogen je; sadržan je u lakovima za nokte i u proizvodima za njegu kose

  • Paraben-nikako ne kupujte proizvode koji sadrže ovaj sastojak!Štetno djeluje na hormone; povezuje se sa rakom dojke; koristi se kao konzervans; ima ga u šamponima, dezodoransima, regeneratorima;prvo vidite ima li u sastavu proizvoda parabena

  • Naftni derivati- u ovu skupinu spada dosta sastojaka, možda svima najpoznatiji je vazelin.Ako ste ga koristili vidjeli ste da lijepo zagladi kožu, ali on nikako ne njeguje kožu.  Koža ga ne može upiti, stvori se barijera na koži, zbog koje koža ne može disati.

  • Sastojci koji završavaju na „th“- npr. Sodium Laureth Sulfate, Oleth-5, Glycereth-25

  • SLS ( Sodium Laury Sulfate)- nalazi se u šamponu, gelu za tuširanje, pasti za zube; omogućava da se proizvod pjeni; jako je štetan

  • Silikonska ulja- koriste se za sjaj i mekoću kose; postoje dvije vrste silikona (štetni i dobri); štetnima se smatraju oni koji nisu topivi u vodi; ako vam se kosa nakon pranja brzo masti, bez sjaja je, teško se fenira, izbjegavajte takve šampone

  • Propylene Glycol- to je glavni sastojak antifriza; koriste ga zato što je jeftiniji od Glycerina dobivenog prirodnim putem; ima ga u proizvodima za kosu, baby uljima, dezodoransima, vodicama za usta

  • Alkohol- isušuje kožu, može izazvati alergijske reakcije; nikako se ne bi trebao nalaziti pri vrhu popisa sastojaka

  • Sintetički mirisi (Fragrance)- važno je da se nalaze pri dnu popisa sastojaka što znači da su zastupljeni u manjoj koncentraciji; mogu izazvati hiperpigmentaciju

  • Mineralna ulja- to su derivati nafte; podijeljeno je mišljenje jesu li štetni ili ne; zatvaraju pore i isušuju kožu; ima ih čak u uljima za bebe

  •  DMDM hydantoin- koristi se kao konzervans u šamponima; jako je toksičan

  • PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, EDTA, PCA- treba izbjegavati proizvode koji sadrže ove sastojke (jdnostavno rečeno, izbjegavajte proizvode koji sadrže sastojke napisane velikim slovima)

  • Sastojci koji u sebi sadrže neki broj-npr. Polysorbate 20,60,80

  • Diazolidinyl Urea- koristi se kao antiseptik; ima ga u kremama, šamponima, sredstvima za skidanje šminke

  • Parafin Petrolatum- je začepi pore; utječe na stvaranje akni na kožistetni sastojci

Svjesna sam de će mnogi od vas reći kako koriste dugi niz godina kozmetičke proizvode bez da čitaju sastav proizvoda, a ne osjećaju nikakve negativne posljedice!

Nećete ih odmah ni osjetiti osim ako vam neki sastojak ne izazove alergijsku reakciju!

No te se supstance polako takože u našem tijelu, a posljedice možemo osjetiti godinama kasnije.



ZAŠTO UOPĆE KOZMETIČKE KOMPANIJE KORISTE ŠTETNE SASTOJKE U SVOJIM PROIZVODIMA?

Razloga je puno, navesti ću samo neke:

  • jeftine sirovine

  • duži rok trajanja proizvoda

  • jednostavniji proces proizvodnje

  • bolji miris proizvoda

  • lakše razmazivanje proizvoda

opasna-kozmetika-kupaonica-tekst1





HOĆU LI ZBOG SVIH OVIH UPOZORENJA PRESTATI KUPOVATI KOZMETIKU?

 Neću! Čitati ću sastav proizvoda i u okviru mojeg znanja o štetnim sastojcima, kupovati ću proizvode koji imaju manje štetnih sastojaka.

U dekorativnoj kozmetici nije lako izbjeći štetne sastojke (npr. silikona ima u puderu, formaldehida u laku za nokte).

Ali, u preparativnoj kozmetici je druga priča. Počela sam isprobavati prirodnu kozmetiku i vidim da moja koža na neke od proizvoda izvrsno reagira.

Kako god bilo, higijenu tijela moramo održavati, što znači da moramo koristiti šampone, sapune, kreme...to je nešto bez čega, u danšnjem vremenu, čovjek ne bi mogao zamisliti život.

Znam da mnogi zbog lošeg standarda i loše platežne moći, za jednu kremu koja je 100% prirodna i ne sadrži gore navedene sastojke, ne mogu izdvojiti duplo više novaca.

Najvažnije je da o svemu budete informirani! Ako kupnjom kozmetičkog proizvoda izbjegnete neki gore navedeni štetan sastojak, već ste puno učinili za svoje zdravlje!





KOLIKO STE UPOZNATI SA ŠTETNIM SASTOJCIMA U KOZMETICI?

VJERUJETE LI DA CIJENA KOZMETIČKOG PROIZVODA GARANTIRA KVALITETU?

VJERUJETE LI VIŠE KOZMETICI KUPLJENOJ U LJEKARNI ILI U DROGERIJI?

Broj komentara: 25

  1. Ovako. Prvi put kad sam citala o stetnim dejstvima, verovala sam sve i bila zabrinuta. Sada ne znam sta da mislim, jer mi sve deluje kao da deo kozmeticke industrije koji nenkoristi odredjene sastojke zeli da profitira na taj navin sto plaira pricu o stetnim sastojcima.
    nisam nasla.osobuu niti mesto gde bi mogla da se informisem o ovakvim stvarima a da budem sigurna da je tacno.
    Visoka cena nikad nije znacila kvalitet.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zakon post, svaka čast na trudu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam vam predstavila neke od štetnih sastojaka koje sadrže kozmetički proizvodi. To nisam pisala po preporuci nekog brenda koji prodaje 100% prirodnu kozmetiku, nego su to jednostavno znanstveno potvrđene činjenice.
    U postu sam i sama rekla da zbog svega ovoga neću izbjegavati kupnju kozmetičkih proizvoda, ali ću paziti da proizvod sadrži što manje štetnih sastojaka.
    Na vama je da odlučite kako ćete vi postupiti!

    OdgovoriIzbriši
  4. ja sam već godinama na prirodnoj kozmetici - trenutno koristim kozmetiku dr.stribora markovića. do tada sam kremice pravila po narudžbi od cura koje se bave time (green girl, mala od lavande, zimzelena antikozmetika.....).

    i već godinama se ne umivam vodim iz gradskog vodovoda. zvuči pomalo čudno, zar ne? već godinama ujutro i navečer prebrišem opčsitim lice hidrolatom lavande (prave, a ne hibridne. nabavljena od provjerenog hr. proizvođača). ne koristim i nikad nisam imala potrebe koristiti tekuće pudere, pa su mi dvije do tri vatice natopljene hidrolatom dovoljne za čišćenje lica.
    moja koža je zahvalna - nema mitesera, bubuljica, bora..... imam 38 godina.

    prirodne preparate nabavljam djeci, a i mužiću svome, naravno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast što imate tako dobar ten da vam ne treba puder za lice!
    Koristite li nešto drugo od makeupa?

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična tema, drago mi je što vidim da sve više i više blogerica gleda sastojke pri kupnji kozmetike i što se kod ljubiteljica kozmetike počinje stvarati ta navika. Ja bih dodala na ovaj popis još i umjetne boje u preparativnoj kozmetici (označavaju se ovako npr. CI19140), ftalate i phenoxyethanol.
    Također, moram te ispraviti za par navoda. Kod naftnih derivata je točno da stvore barijeru preko kože, ali svugdje čujem ovu tvrdnju da ''koža ne može disati''. Ljudi, to je takva besmislica, a svi je ritualno ponavljaju. Anatomija kože nije takva da ona može 'disati'. U našem tijelu funkciju disanja obavljaju pluća, a ne kože. Da koža diše onda bi se utopili kada se kupamo, ronimo, a znamo da nije tako. Ulogu koju koža ima, a vazelin, parafin i slične tvari bi ju mogle remetiti, je to da luči tvari na površinu (loj, znoj). Naftne derivate ne bi trebalo koristiti jer ne njeguju nego samo zadržavaju vlagu koja je već u koži i ne dovode novu vlagu u kožu. Tako da je isušivanje samo odgođeno dok ne skinete taj 'barijerni sloj' s kože, a koža nakon toga nije nahranjena.
    Također, nisu svi sastojci koji sadrže broj štetni, ima zbilja lijepih i kvalitetnih sastojaka kojima je broj jednostavno dio naziva.
    Eto, nadam se da se ne ljutiš na ispravku, samo želim da djevojke dobiju sve točne informacije. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve više ljudi pazi na štetne sastojke i zato su ovakvi postovi uvijek korisni!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve više pazim na sastojke i čitam ih svaki put kad idem nešto kupovati, ali nisam još došla do stadija da neću nešto kupit zbog sastava, a jako mi se sviđa... to je tako, ljude mami sve i svašta. Uglavnom, počela sam izbjegavati proizvode s parabenima, mineralnim uljima i sulfatima, no tu i tamo se ipak nađe neki, oh well :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Naravno da se ne ljutim! Svaka konstruktivna kritika mi je dobrodošla!
    Hvala tebi na čitanju i ispravci :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ma ni ja ih ne izbjegavam, lagala bih kada bih rekla da kupujem samo proizvode bez štetnih sastojaka!
    Ali,biram, tražim one proizvode sa manje štetnih sastojaka....

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisam stručnjak, ali uvijek čitam sastojke i pomalo učim što je što. I došla sam do neke faze u kojoj nešto neću kupiti ako mi se baš nikako ne sviđa sastav. Moram samo reći da i u vezi štetnosti određenih sastojaka (kao i u svemu drugom) postoje mnoge neprovjerene i znanstveno nepotvrđene informacije (pogotovo na internetu) pa koliko god je dobro izbjegavati neke stvari "za svaki slučaj" tako je mislim i glupo nepobitno tvrditi da je nešto ekstremno štetno ako to nije dokazano...za primjer, osobno izbjegavam parabene u kozmetici, ali s druge strane frendica koja je dr. sc. biokemije i kojoj potpuno vjerujem mi odgovorno tvrdi da je njihova štetnost prenapuhana...pa sad ti vidi...

    OdgovoriIzbriši
  12. Marijana, hvala puno na poučnom postu. Za većinu stvari prvi put čujem, i priznajem ne gledam sastav proizvoda zato što se baš i ne razumem u sastojke, ali posle ovog posta obratiću pažnju na sastav, jer sada znam šta bi trebalo da izbegavam. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Slažem se, svatko ima svoj interes i nitko neće 100% potvrditi štetnost nekog sastojka. Ali, treba se informirati! Ja se uvijek držim one poslovice "gdje ima dima, ima i vatre!"

    OdgovoriIzbriši
  14. Drago mi je da ti je post bio koristan!

    OdgovoriIzbriši
  15. Drago mi je da ti je post bio poucan!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ova post definitivno spremam, odličan je. Zadnjih godinu, dvije se sve više okrećem prirodnoj kozmetici. Sada sam trudna i još više pazim na sve to, ali naravno uvijek se zalome neki proizvodi koji nemaju najbolje sastojke.

    OdgovoriIzbriši
  17. O kozmetici za bebe ne znam što bih ti rekla! Nažalost i ona sadrži štetne sastojke. Biraj onu kozmetiku koja štetnih sastojaka ima manje

    OdgovoriIzbriši
  18. sve to stoji ali tesko je naći proizvod koji bar nema jednu stetnu stvar na popisu

    OdgovoriIzbriši
  19. Slažem se, ali uvijek treba biti informiran i tražiti proizvod u čijem sastavu se štetni proizvodi nalaze pri dnu popisa

    OdgovoriIzbriši