subota, 5. srpnja 2014.

MAMA JEDNE TINEJDŽERKE

Pozdrav svima!     1003486_639538332757870_431536227_n A

Puno vas je reklo kako želi post na ovu temu, pa evo....post je tu!
Sve što ću ovdje napisati, zasnovano je na mom osobnom roditeljskom iskustvu, jer sam mama curice od skoro 12 godina.

Čini mi se da je bilo jučer kad sam došla iz rodilišta sa prelijepom, čupavom, crnokosom bebicom.

images (10)

A danas je ta bebica cura! Kako je svo to vrijeme odrastanja brzo prošlo....gdje su nestale šetnje po dječjim parkovima, klizanje toboganom, igre u pješčaniku??????? Mislim da svi mi roditelji sebi postavljamo ovo pitanje.  Danas, moram priznati, sve to mi pomalo nedostaje.....a vama?     1003486_639538332757870_431536227_n A - Copy

I tako, ide godina za godinom i danas „smo „ u pubertetu....namjerno sam napisala „smo“ jer taj njen pubertet prolazimo zajedno ja, ona i tata.

Što reći o pubertetu što već ne znate? To je „normalna“ faza u razvoju svakog čovjeka, koja nastupa od 10. pa do 13. godine života. Sa sobom nosi puno fizičkih, ali i psihickih promjena kod djece.

Tinejdzeri-sire-grip-615x309 A

Naše „male dušice“ postaju mali ljudi, mijenjaju svoje navike i ponašanje na koje smo mi roditelji do sada navikli. I tu nastaje problem! Ne prepoznajemo više svoje dijete! Ne znamo kako sa njim razgovarati (jer je vječno zatvoreno u sobi), ne znamo kako mu nešto savjetovati (jer smo mi za njih „starci“), kako učestvovati u njegovom životu (jer on ima „svoju ekipu koja mu je zakon“).

Nema tu univerzalnog pravila, nema tog priručnika koji će vam pomoći u odgoju djeteta (iako su posebno amerikanci skloni pisanju takvih priručnika). Roditeljstvo se uči na vlastitim pogreškama! To sam ja zaključila iz svog iskustva, ako netko od vas misli drugačije, voljela bih da ćakulamo na tu temu.

Kada sam postala mama, nisam znala ništa osim kako presvući i nahraniti bebu.

Sve ostalo je išlo probaj ovo, probaj ono..nešto mora upaliti. Puno puta bih promislila „što je moja mama radila kad sam ja bila dijete u tim godinama“, ali vremena se mijenjaju....najdosadnija mi je rečenica“ kad sam ja bila u tvojim godinama.....“

Suvremena mama se prilagođava trenutnoj situaciji u kojoj živimo. Moramo biti svjesni da nema više pisanja poruka u spomenar-sada je tu feis i pametni mobitel. Je li to bolje ili gore? Ne znam...jednostavno je tako i moram se tome prilagoditi! Ne zabranjujem svojem djetetu korištenje interneta niti fejsa (da, prijatelji smo na fejsu!?).

Kod nas u kući je normalno da se ljeti u kasne ure čuje zvuk poruke na njenom mobitelu (naravno, jedna za drugom stiuže 10-tak i više poruka) ......Viber radi svoje!

Srećom imam brbljivu curu, koja još uvijek jedva dočeka da mi ispriča sve dnevne situacije do u detalje! Iskusnije mame mi kažu „ još malo će doći vrijeme kada neće htjeti razgovarati sa tobom“...možda...što ću tada učiniti? Prilagoditi ću se novonastaloj situaciji, kao i svaki put do sada.

1003486_639538332757870_431536227_n - Copy (2)

Puno pričam sa svojim djetetom, ali ne nastojim joj biti prijateljica. Moje mišljenje je da ako smo prijateljice, kako joj onda mogu biti autoritet? Prijateljica je osoba koja je po većini stvari rana tebi, a ja to ne želim biti. Želim da zna da sam joj mama kojoj se može povjeriti uvijek, ali i mama koja postavlja neka pravila i traži od nje odgovornost i izvršavanje nekih obveza.

Smatram da je u životu važno držati se nekih osnovnih pravila, volim živjeti organizirano.Nisam osoba koja će se prepustiti da je „rijeka života nosi“, pa kad i do kuda stignem. Tako i svom djetetu postavljam određena pravila kojih se mora držati. Dok traje školska godina, zna se kad je vrijeme učenja, kada se navečer odlazi na spavanje, kada je vrijeme za igru i odmor. Moram priznati, pratim svaki njen korak, ali ne onako „kao policajac“, nego zato da bih u svakom trenutku bila uključena u njen život. Znam da to neću moći još dugo, ali dok traje, guštam u tome, haha....

Sada, kada su školski praznici, atmosfera u kući je puno ležernija, pravila igre su blaža.

Kada ste zadnji put ušli u sobu svog djeteta i našli je „sređenu“ ??? Znam, davno....kao i ja!

preuzmi (2)

Već sa vrata njene sobe me sa zidova gledaju neki tipovi i cure za koje uopće ne znam tko su (znam, nisam cool mama). Onda naletim na jednu čarapu, pa na starke koje bi mogle biti i u boljem stanju. Roba sva na hrpi, po radnom stolu čaše od ispijenog soka....prepoznajele li ovu situaciju??? Ok, kada kažem „očisti sobu“, ona to i uradi, ali zašto sama ne vidi i ne pospremi sav taj nered?

Najbolju kućni prijatelj moje cure je ogledalo!

images

Vječito je ispred ogledala, ne samo kada ide vani, nego i dok je kući s vremena na vrijeme, baci pogled u ogledalo....čisto da provjeri stoji li joj dobro pidžama.Naši razgovori nekad se odvijaju u šiframa (koje ja nastojim razumjeti). Evo nekih „cool izraza“ : duck face, swatkica, ludacha, likuša, TTYL, GTG, zz...

Kada je riječ o odijevanju, nemam problema: casual je njen stil, rebe, šorcevi, starke....ja zadovoljna!

teen 4

Higijena isto nije upitna, redovno tuširanje, stavljanje dezića, pranje kose se podrazumijeva. Malo slabije joj ide umivanje lica gelom, a ja baš insistiran na tome, pa eto odmah nastaje "sukob mišljenja".

teen 3

Još jedna stvar je kod nje neizostvna- nikada ne izlazi vani bez parfema (pitam se na koga je, haha) ....ne voli one dječje, njoj je „Escada-Born in Paradise“ baš cool....pa tata svojo curi odnese taj parfem sa službenog puta!

Frizura-duga kosa, ne nosi rep jer „ima debelu facu“. Najbolja frizura nastaje „mahanjem glave, par puta u oba smjera“, dok ja gledam kako će glavom udariti u ormar ili u zid!

Kako radim u srednjoj školi, okružena sam tinejdžerima 24 sata na dan! Vidim svakakvo ponašanje, psovanje, neprikladno odijevanje, nepoštivanje starijih osoba....možda sam zato malo strožija i opreznija u odgoju mog djeteta. Sebe ne smatram strogom mamom (pa koliko tek „cool“ izraza znam!), ali svakog trenutka joj nastojim dati naslutiti da sam ja ta koja određuje pravila igre. Još uvijek....koliko dugo, ne znam, a i ne opterećujem se sa tim!

Sada idem dati curi da pročita ovaj post i da mi svoj blagosolv da ga objavim!   images (7) 7KAKO SE VI NOSITE SA „BUBICAMA“ SVOG TINEJDŽERA?NAPOMENA: sve slike su preuzete sa inetrnetaBroj komentara: 16

 1. Jaooo presladak post draga Marijana! Ja sam u njenim godinama bila ISTA, a neke vrlinice su mi još uvijek ostale u navici pa tako moja mama dan danas meni prigovara neke stvari iako sam ja već mama malog vragolana. Mi smo u fazi tog igranja po parkićima i pijesku, ali ponekad imam osjećaj kako je on već u pubertetu. Što će biti kad stvarno bude haha :-) Biti mama nije lako i slažem se s onim što si rekla. Teško je naći zlatnu sredinu između 'mame prijateljice' i 'mame autoriteta'. Nije lako, ali je opet predivno! <3

  OdgovoriIzbriši
 2. Lipa moja, drago mi je da ti se post sviđa! Đir parkića je "mačji kašalj" prema onome što te čeka ....neću te plašiti, kao što sam rekla, korak po korak! Zato uživaj sada u svakom trenutku sa svojim vragolankom!!!

  OdgovoriIzbriši
 3. nemam djece, pogotovo ne tinejdžere, imam tek 26, ali imam sestru od 14 i pol i točno znam o čemu pričate.'' Frizura-duga kosa, ne nosi rep jer „ima debelu facu“. Najbolja frizura nastaje „mahanjem glave, par puta u oba smjera“,'' poznato hehehe
  I što je najbolje, ja sam mlada i u korak sam s popularnom glazbom, filmovima...ali isto ne prepoznajem neke likove s njenih zidova hahaha

  OdgovoriIzbriši
 4. A Girl in Berlin5. srpnja 2014. u 23:46

  Moja mama je moja najbolja prijateljica. Oduvijek. I nikada nije izgubila autoritet radi toga. Imamo predivan odnos i jednoga dana želim sa svojim djetotm izgraditi jednak odnos. Mame su zakon. Moram priznati da ja baš nisam imala vremena biti u pubertetu. Život nam se objema tako posložio da sam morala brzo odrasti i biti uz nju. Danas sam radi toga bolji čovjek. :) Odličan post, pročitala sam ga s guštom.

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala, drago mi je da ti se post svidja! Ni ja nisam imala vremena biti u pubertetu, strogo sam odgojena, a onda je dosao rat.
  Voljela bih biti prijateljica sa svojom curom, ali ipak moram drzati autoritet! Vremena su drugacija neko kad sam ja bila u njenim godinama.....nije danas lako dobro odgojiti dijete

  OdgovoriIzbriši
 6. Polako draga! Prvo gustaj i samo gustaj u svojoj bebici! Puuuno je mazi, ne boj se, neces je previse razmazit! Kad bi moju curu netko iz obitelji ukorio, on bi odmah rekla:" Znas li ti da sam ja mamima maza"!

  OdgovoriIzbriši
 7. Ni meni moja mama nikada nije bila prijateljica i to mi nije predstavljalo problem,jer znam da je njena zadnja..,sve dok prije 2 godine nisam krenula.na fakultet u drug gradi i kada sam morala postati svoja osoba i sama odlučivati o svojim postupcima. Odgojila me je kako bi i ja volila odgojiti svoje djete, a sada sa mojih 21 godinu smo najbolje prijateljice jer sto je napravila,napravila je.. i kada god budem u nedoumici,zovem nju,ali ja odlucujem i svaki dan joj i dalje pričam svoje probleme.. Tko kaže da nećeš za par godina i ti postati prijateljica sa svojom curom. S njene strane,tj.moje to je baš super i ja znam da imam osobu koja će biti iskrena za razlikuju drugih prijatelja
  .. Eto jedan komentar sa strane onog tko se odgaja,a ne tko odgaja,pozz

  OdgovoriIzbriši
 8. Baš mi je drago čuti komentar "sa druge strane"! Naravno da bih voljela da kad bude tvojih godina budemo prijateljice, tome se i iskreno nadam! Kao što si rekla, što je od odgoja napravila do sada, to je to...ali mene kao mamu, čeka još dosta odgoja.

  OdgovoriIzbriši
 9. Naravno..još puno posla i želim ti svi sreću i snagu ovoga svijeta,da uspiješ!! Pozz

  OdgovoriIzbriši
 10. Hvala draga! Svako dan radim na tome.....nadam se da ću uspjeti!

  OdgovoriIzbriši
 11. DIvan post Marijana! Skoro sam saznala da imaš blog. Nemam decu, ali imam sestru od 17 godina. Veruješ li mi da sam ja, sa 29 godina (12 godina i 3 meseca je razlika među nama), matora za nove fore i fazone. O našim roditeljima da ne pričam, mada mi se čini da se oni bolje snalaze od mene - ponekad :D

  OdgovoriIzbriši
 12. Oprosti sto ti nisam poslala adresu bloga! Toliko blogova pratim, da vise ne znam koga sam sve obavijestila!
  Tvoja sestra je vec prerasla ove "sitne fore i fazome" ! Ali, nije lako sve pohvatati, hahaha

  OdgovoriIzbriši
 13. O tome razmišljam već neko vrijeme i sve me strah šta će mi moja dva dečka priredit za 10-ak godina... živi bili, pa vidili. :D

  OdgovoriIzbriši
 14. Potpuno te razumijem! Ja sebe isto uhvatim u razmišljanju kako će biti kad počnu izlasci....

  OdgovoriIzbriši