subota, 8. srpnja 2017.

PREPLANULOST - DA ILI NE?

Kada pogledate moje fotografije s kraja ljeta, vjerojatno će te pomisliti našla se prava da nam govori o bijeloj puti! Istina, budem jako crna, ali imajte na umu da živim na moru, odlazim na plažu od lipnja do početka listopada. Dakle, suncu se izlažem postepeno u dugom vremenskom razdoblju i u periodu od 17 sati ili ujutro do 11 sati. 





Nekada davno (jaaako davno!) bijela put bila je znak statusnog simbola, znak pripadnosti visokom položaju u društvu. Žene su brižno njegovale svoje lice i štitile ga od sunca. U nekim zemljama taj kult bijelog tena zadržao se i do danas. Često vidim japanske i kineske turiste kako hodaju Splitom sa malim suncobranima i odjeveni u laganu odjeću dugih rukava.
Tamna put bila je rezervirana za pripadnike „niže“ klase društva koji su po cijeli dan boravili radeći na poljima i bili izloženi nemilosrdnim sunčevim zrakama.

                                        Fotografija je preuzeta sa interneta

Tek krajem 19. stoljeća blijeda put počela se pripisivati siromašnima i bolesnima. Bogati su imali vremena i novca sudjelovati na raznim događajima na otvorenom, pri čemu su postizali tamniju put.

To se na žalost zadržalo do danas! Iako nas mediji redovito obavještavaju kako nije dobro boraviti na suncu između 11 i 17 sati, splitske plaže su i u to vrijeme pune!
Ne mogu nikako razumjeti ljude koji se u to vrijeme „prže“ na plaži! Voljela bih da mogu razumjeti njihov mentalni sklop i razloge zašto to rade.
Jedini razlog koji ja vidim je želja da dobiju neodoljivu, tamnu put.

                                              Fotografija je preuzeta sa interneta

Koji god časopis da otvorite, pogledate reklamu na TV-u ili prelistate Instagram preplavljuju nas slike cura koje ponosno pokazuju svoju tamnu put. Vjerojatno su neke od njih tamnu put dobile odlaskom u solarij, ali znamo da je i to štetno (o štetnosti solarija pisala sam ovdje).
Liječnici upozoravaju na sve učestaliji tumor kože kojem je uzrok upravo prevelika izloženost sunčevim zrakama. No, mnogi su spremni žrtvovati i vlastito zdravlje samo kako bi se pretvorili u brončane bogove i boginje.    

                                              Fotografija je preuzeta sa interneta

Problemi koji nastaju zbog pretjeranog izlaganja suncu mogu biti crvenilo kože kao direktna posljedica izlaganja suncu bez zaštite do dugotrajnijih posljedica kao što je starenje kože ili u najgorem slučaju do pojave karcinoma kože. 

                                               Fotografija je preuzeta sa interneta

Možda će u modu ponovo doći bijela put, a do tada nam ostaje da pričekamo i uživamo u suncu umjereno i svakako sa zaštitom!

Što vi mislite o pretjeranom izlaganju suncu bez zaštite?
Jeste li jedna od onih kojoj je glavna zadaća vratiti se sa odmora preplanule puti bez obzira na posljedice?

2 komentara

  1. Nekada kada sam bila mlađa i kada se nije toliko pričalo o zaštiti voljela sam se pržiti više nego što sam trebala. Srećom to nije dugo trajalo i nadam se da nisu ostale nikakve posljedice od toga. Sada mi je najvažnije ono prvo izlaganje na suncu, tada baš pazim da imam dobar faktor i da odlazim na more kada sunce već polako zalazi. Primjetila sam da mi je super za ten ako radim baš redoviti piling i koristim losione poslije sunčanja :)
    Iva

    OdgovoriIzbriši