nedjelja, 29. svibnja 2016.

Hiperpigmentacijske mrlje

 Fotografija je preuzeta sa interneta


Danas sam odlučila podijeliti sa vama priču o mojoj „noćnoj mori“ – hiperpigmentacijskim mrljama na licu.
Svima nama želja je imati čistu i njegovanu kožu lica bez akni, ožiljaka i drugih nepravilnosti.
Ja nisam imala akne u periodu puberteta, ten mi je uvijek bio čist osim par pjegica koje su mi čak bile i simpatične.
Zato su me u zrelim godinama stigli problemi s licem! Prije osam godina dijagosticiran mi je poremećaj u radu štitnjače uslijed kojeg je uslijedilo niz vizualnih problema. Kako moja štitnjača radi usporeno, probava mi je postala neredovita, metabolizam je usporen i kao posljedica toga počela sam se debljati. Srećom, nakon dobivenih 6 kilograma (koje ne mogu izgubiti nijednom dijetom!), po licu i dekolteu pojavile su se hiperpigmentacijske mrlje.
Tijekom zime one su gotovo nevidljive, zato i koristim samo pudere lagane teksture, tek toliko da mi ujednače ten.
Međutim, sa pojavom prvih sunčevih zraka u proljeće, mrlje postaju sve vidljivije.

Žena sam u zrelim godinama, nisam opterećena svojim izgledom, ali lagala bih kada bih rekla da mi te mrlje ne smetaju.



Koristila sam razne kreme renomiranih proizvođača koje obećavaju nestajanje hiperpigmentacijskih mrlja, ali rezultati su bili minimalni. Poznato mi je da se hiperpigmentacijske mrlje ne mogu trajno ukloniti, ali u kozmetičkim salonima postoje tretmani pomoću kojih se vidljivost mrlja značajno smanji. Iskreno, za te tretmane nemam novaca!
Vjerujem da među vama, mojim čitateljicama, ima onih koji se bore sa ovim problemom. Za one sretnice koje nemaju hiperpigmentacijske mrlje, odlučila sam u ovom postu napisati par riječi o njima.

Što su hiperpigmentacijske mrlje?
Hiperpigmentacija je pojava kod koje pojedini djelovi kože postaju tamniji. Obično je uzrok njihove pojave pretjerana količina pigmenta melanina u koži.
Hiperpigmentacija se najčešće javlja kod osoba oba spola u srednjoj ili kasnijoj životnoj dobi, ali može se javiti i kod mlađih osoba.

Zašto nastaje hiperpigmentacija?
Uzrok može biti genetski, mogu se pojaviti prilikom uzimanja kontracepcijskih tableta, poremećaja u radu hormona, pretjeranog izlaganja suncu, pojave endometrioze ili policističnih jajnika...razloga je stvarno puno.

Vrste hiperpigmentacijskih mrlja:
  • melasma ili kloazma- mrlje koje nastaju zbog hormonskog poremećaja. Nastaju kada ženski spolni hormoni estrogen i progesteron stimuliraju veliku proizvodnju melanina. Često se javljaju kod trudnica. Mogu se javiti kao posljedica neke autoimune bolesti ili kao nuspojava hormonke terapije.
  • postupalna hiperpigmentacija – javlja se nakon upale ili ozljede kože. Npr. opeklina, akni, ekcema, psorijaze...
Kako ukloniti hiperpigmentacijske mrlje?
Prije nego počnete koristiti bilo koju metodu uklanjanja mrlja, važno je znati da se to radi isključivo tijekom zime (kada je sunčevo zračenje najslabijeg inteziteta!).
Kao što sam već napisala, postoji čitav niz krema koje obečavaju uklanjanje mrlja. Koristila sam puno njih, ali zbog loših ili privremenih rezultata koje sam dobila, ne mogu vam preporučiti nijednu od njih!
Imam namjeru tijekom sljedeće zime prijeći na prirodne pripravke, a rezultate ću vam javiti.
Kažu da limunov sok, peršin, čuvarkuća i još neke biljke pomažu u uklanjanju mrlja.

Također, u kozmetičkim salonima i dermatološkim ordinacijama postoje različite metode uklanjanja mrlja koje ja nisam probala. Čitala da se prije odlaska na bilo kakav tretman treba dobro informirati, jer postoji mogućnost da vam se mrlje vrate u još gorem obliku!

Da zaključim, moramo biti svjesni da se hiperpigmentacijske mrlje ne mogu trajno ukloniti, ali se njihov intezitet može značajno smanjiti.

Imate li problema sa hiperpigmentacijskim mrljama?
Kako se nosite s njima? Koje proizvode za uklanjanje mrlja koristite?

Broj komentara: 7

  1. Pozdrav!Imam i ja problema s time,a u zadnje vrijeme sve više i više primjećujem žena koje se bore s mrljama.Bila u dermatologa navodno su mi se počele pojavljivati nakon uzimanja pilula iako već godina ih ne koristim, također probala dosta krema al sve je to privremeno. Imam mrlje poviše usana, ispod oka i od prošlog ljeta veliku na čelu,a u sred ljeta sam puna pjegica.Zasad se trackam kremom s zaštitnim faktorom 50 i preko toga puder,primjećujem ih na licu al ništa strasno još uvijek.Nadam se da će tako ostati što duže :) Dali vi koristite kreme sa zaštitnim faktorom? Ivana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se isto tijekom ljeta znaju pojaviti mrlje na gornjoj usnici.
      Naravno da koristim kremu sa faktorom, iako ne volim te kreme jer su uglavnom preteške za moj tip kože

      Izbriši
    2. Mrlje na drugim djelovima lica nekako podnosim al one poviše usne su grozne :( Ja koristim fluid koji ima faktor 50 a lijepo i brzo se upije i ne ostavlja težak osjećaj na lice sto je slučaj s nekim krema s istim faktorom.Ivana

      Izbriši
    3. Bioderma Photoderm MAX Ultra fluid SPF 50+

      Izbriši
    4. Nisam ga imala prilike koristiti. Odgovara li masnoj koži lica?

      Izbriši
    5. Draga Ivana, meni su mrlje također nastale nakon uzimanje kontracepcije koja mi je bila terapija za endometriozu. Mislila sam da će povući kada prestanem piti te tablete, ali nisu.
      Koristim kremu sa faktorom, ili BB kremu sa faktorom, ali nema baš velikih pomaka....ljeti kao da te ružne mrlje polude ;)

      Izbriši