subota, 19. srpnja 2014.

KUPAĆI KOSTIMI, NEKADA I DANAS

page

Moram priznati da me za pisanje ovog posta inspirirala serija koju sam neki dan, po stoti put, gledala na DVD-u -„Malo misto“. Serija prikazuje život u malom dalmatinskom gradiću polovicom dvadesetog stoljeća. Ne bih ja bila žena, da uz sve događaje u seriji, ne obratim pozornost i na modu toga doba. Znamo da se moda kroz stoljeća mijenjala i prolazila kroz razne faze, ali ono što je mene zainteresiralo su kupaći kostimi!


Kakvi su se kupaći kostimi nosili kroz povijest?

Moram napomenuti, da su privilegiju kupanja u prošlosti imali samo pripadnici visokog društva. Ostalo stanovništvo je svakodnevno radilo u polju, imali su preplanuli ten i i zbog toga bili obilježeni u društvu.

Kupanje ima jako dugu tradiciju, ali ne i ženski kupaći kostimi kakve mi danas poznajemo. Daleko u prošlosti, naši preci su se kupali nagi. Tada još nisu bili otkriveni „gušti“ kupanja i plivanja, pa su se kupali uglavnom zbog održavanja čistoće. Tek kasnije, uglavnom pripadnici više klase u društvu, otkrili su čari kupanja iz užitka, prvo u javnim kupalištima, a potom na moru.

Zanimljivo je da su u jednom periodu srednjeg vijeka, u Europi postojala javna kupališta, zajednička za muškarce i žene. Svi su se kupali nagi, a obavezno su morali imati kapice na glavi! Takva kupališta su tada bila mjesta gdje su se ljudi najviše okupljali, zabavljali, što bi se danas reklo, „tulumarili“!

Krajem 18. stoljeća, ženski kupaći kostim podsjećao je na odjeću za spavanje. Važno je bilo da se otkrije što manji dio ženskog tijela, pa se ispod duge haljine nosio korzet, čarape i cipele za kupanje. Odjeća je bila napravljena od vune i jako neudobna za nošenje. Golotinja je nezamisliva, a žene na plažu izlaze opet zakopčane do grla.

badici_03

Dakle, od pogledima izloženog nagog ženskog tijela u javnim kupalištima, do kupaćih kostima u kojima su žene bile zakopčane do grla i čedne! Jako mi je zanimljiva ta transformacija ženskog kupaćeg kostima kroz povijest.

Negdje 1920. godine „stega“ je popustila, pa su se žene na kupanju pojavljivale u hlačama do koljena i u tunikama.

ec492615714bd850fc19d6918a8cf638

Kasnije se pravila oblačenja za kupanje opet mijenjaju. Australska plivačica i glumica Annette Kellermann načinila je povijesni pomak kada su u pitanju kupaći kostimi. Ona je 1907. god. odjenula jednodjelni kupaći kostim kakav se i danas nosi. Bila je uhićena i osuđena zbog nepristojnosti u odijevanju.

Tu već možemo vidjeti kako su se žene i tada borile za emancipaciju i ravnopravnost, ovaj put kroz modu.

Krajem Drugog svjetskog rata, na reviji u Parizu je predstavljen prvi dvodjelni kupaći kostim, koji je nazvan bikini. Ime je dobio po malom otočiću Bikini u Pacifiku, na kome su izvođena testiranja atomske bombe. I stvarno, ta dva mala komada tkanine, koja su sakrivala "značajne točke" na ženskom tijelu, odjeknuo je kao bomba u svijetu!

586_miss_bikini_original_www.marieclaire.it_if

Danas je, takođe, bikini najpopularniji oblik kupaćeg kostima.

Meni je zanimljiva činjenica da se tzv. monokini (toples) pojavio još 60-tih godina prošlog stoljeća. Ne trebam pisati kolika je zgražanja u javnosti tada izazvalo njegovo pojavljivanje.

Bikini se kroz povijest mijenjao svojim oblikom, otkrivao manje ili više žensko tijelo, prošao kroz fazu popularnih tangi, ali, nepobjedivo stoji na tronu najomiljenijih kupaćih kostima.

Zanimljivo mi je općenito čitati i gledati kako se moda mijenjala kroz povijest, pa tako i moda kupaćih kostima.

Ima tu stvari koje me dobro nasmiju, ali i onih nad kojima se zgražam. Općenito mislim, da je stalno kroz povijest bila prisutna čežnja i žudnja za ženskim tijelom, samo su trenutne norme „pristojnog ponašanja“ to oblikovale na svoj način. Pojam ženske ljepote se također mijenjao kros povijest. Od putenih žena sa iraženim ženskim atributima, do današnjih "hodajućih kostura" na modnim pistama.

Moram naglasiti da nisam povjesničar po struci, ja promjenu kupaćih kostima kroz povijest gledam isključivo sa modnog stajališta. Malo mi je licemjerno da nakon javnih kupališta, gdje je obvezni odjevni predmet bio kapica, dođe do toga da se žene kupaju zakopčane do grla, da bi onda opet u modu došao minimalistički bikibi! Sve to, ima uporište ima uporište u promjenama u društvu.

Anyway, dohvatite se vi, drage moje žene, svojih omiljenih kupaćih kostima, i iskoristite ovaj vrući i sunčani vikend za kupanje u moru!

Pozzz i guštajte mi!

slika2.jpgBroj komentara: 6

 1. Stav prema kupaćem i prema tijelu se stalno mijenja, ide ciklički od potpune slobode do druge krajnosti. Kao i sve drugo u društvu, uostalom :)
  Lijepi su mi ovi badići čije si slike stavila u post, ja sam si ove godine, nakon skoro 20 godina, kupula jednodijelni. inače sam fan dvodijelnih, i to obično kupujem raspareno jer ne mogu naći u kompletu, pa sam uvijek šarena i rasparena..srećom pa me ne smeta.

  OdgovoriIzbriši
 2. Vrlo zanimljiva tema. Kao i informacija da je bilo neugodnosti zbog modernijeg izgleda kupaćih kostima što je dovelo i do uhićenja žene koja je zagovarala ženska prava. Meni su svi kupaći kostimi dobri i nemam favorit oblik. Dvodijelni, jednodijelni ili raznolikoblikasti - svejedno mi je. :D Samo da nije zakopčana do vrata i do koljena kao na prvim slikama iz povijesti. ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Ne mogu se više sjetiti gdje sam to točno vidjela, no postojale su i kontrole na kupalištima, svojevrsni "čuvari čednosti" koji su sa krojačkim metrom na plažama i kupalištima provjeravali do kuda seže kupaći kostim :D Zgodan post u svakom slučaju :)!

  OdgovoriIzbriši
 4. Ja ne volim jednodjelne kostime iz zdravstvenih razkoga. Ne volim da mi je stomak stalno mokar

  OdgovoriIzbriši
 5. A znaš, muškarci su imali isto pravilo odijevanja za kupanje....samo su njima se više "gledalo kroz prste" nego ženama!

  OdgovoriIzbriši
 6. Hahaha....nisam naišla na taj podatak! Pa kažem ti, meni je to sve presmiješno: od toga sa su se muškarci i žene kupali zajedno nagi u kupalištima, do toga da su se žene kupale zakopčane do vrata!

  OdgovoriIzbriši