ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

PRIPREME ZA LJETO: Njega stopala


Drage moje, ljeto nam je sve bliže, a prema trenutačnim temperaturama zraka, rekla bih da je već tu. Za nas žene to znači niz priprema kako bismo svoje tijelo koje smo cijelu zimu skrivali u džemperima i čizmama pripremiti za ljetnu odjeću i otvorenu obuću.
Zamislila sam kroz par postova podsjetiti vas na neophodne pripreme koje moramo napraviti.




Započet ću s njegom stopala.


Znam da stopala njegujemo tijekom cijele godine, ali u ovom periodu ipak im treba posvetiti malo više pažnje.
Moja stopala su jako osjetljiva. Zimi su izložena često tijesnoj obući (sve za ljepotu!), a imam problema i s urastanjem noktiju u meso. Zato tijekom cijele godine moram odlaziti kod pedikera koji ih na stručan način dovede u red. U međuvremenu, sama se pozabavim njihovom njegom.

Pojačana njega nužna je za toplih mjeseci, kada su stopala izložena pogledima, ali i jačem isušivanju, te krajem ljeta, prije povratka u cipele. 

Njegu stopala započinjem namakanjem u lavoru s toplom vodom. Dodam u vodu šaku morske soli i par kapi ulja lavande (koje ima protuupalno djelovanje). Dovoljno je stopala namakati 15-ak minuta kako bi koža stopala omekšala i bila spremna za dalji tretman.



Slijedi uklanjanje tvrde kože pomoću rašpice za stopala. 
Danas u drogerijama možete naći puno vrsta rašpica, ali, vjerujte mi, najbolje je uložiti novac i kupiti one kvalitetne koje se koriste u kozmetičkim salonima. S njima ćete puno lakše i temeljitije ukloniti svu tvrdu kožu s peta i prstiju. Takve rašpice imaju grublju i nježniju stranu, dužu ručku (što vam omogućava da lakše obavite pedikuru). 


Na redu je rezanje noktiju!
To je meni najteži posao jer kao što sam rekla, imam problema sa urastanjem nokta u meso na oba palca. Nokte treba rezati ravno, dakle ostaviti ih četvrtastog oblika. Zatim rašpicom za nokte samo lagano zaoblite krajeve nokta.
Nemojte se igrati profesionalnog pedikera i čačkati kožicu oko noktiju! To može izazvati krvarenje, upalu mesa oko nokta, a to sigurno ne želite. Kožicu samo nježno potisnite drvenim štapićem koji je za to predviđen.
Nakon toga, meni je najvažnije sve dobro dezinficirati. Pošpricam cijelo stopalo s nekim dezinfekcijskim sredstvom koje možete kupiti u svakoj ljekarni. 

Koža na stopalima zna biti jako suha, pa je dobra hidratacija kremom neophodna
Ja najviše volim Balea kremu za stopala s ureom. S njom mažem stopala svaku večer nakon tuširanja. Ova krema lijepo nahrani kožu stopala i dosta brzo se upije. Najbolje je nakon nanošenja kreme obuti pamučne čarapice i to navečer, kako bi krema mogla što bolje djelovati tijekom noći. Na žalost, ja ne koristim čarapice jer u njima ne mogu spavati (bube u glavi!).


Još prošlo ljeto u Mulleru sam otkrila odličnu i jeftinu masku za stopala kojom moja stopala počastim bar jednom tjedno. Krema se nanese u debljem sloju i pričeka dok se ne upije. Ja sam prvi put nakon nanošenja ove kreme bila zatečena kojom brzinom se krema upila na mojim stopalima! Nisam niti bila svjesna koliko mi je koža na stopalima zapravo suha.


Dobra mi je i krema za stopala Avon Foot Works. 



Situacije u kojima je najbolje posjetiti pedikera:
  • kada vidite da vam je nokat ušao u meso-iz osobnog iskustva znam kako bolno i neugodno može biti kada pokušate sami riješiti ovu situaciju! Znam da moram otići pedikeru, ali ponekad ne mogu odoljeti i stvar uzmem u svoje ruke...nemojte to nikada raditi kod kuće.
  • kada primijetite promjenu boje nokta-moguće je da se u ovom slučaju radi o pojavi gljivica. Gljivice su jako tvrdokorne i potrebno se posavjetovati s pedikerom ili liječnikom oko kreme koju će te koristiti. Za njihovo potpuno uklanjanje potrebno je vremena i vaša upornost.
  • pojava kurjeg oka- kurje oko je zadebljana koža koja prodire dublje u tkivo i jako je  bolna na dodir. Neke osobe su sklonije pojavi kurjeg oka. Uglavnom, ne pokušavajte ga otkloniti sami! Pediker će to napraviti najbolje i vjerujte mi, postupak uopće nije bolan.



Pažljivo birajte kozmetički salon u koji ćete otići!
Ovo vam govorim iz osobnog iskustva! Pored stručnosti pedikera,  jako je važna i razina higijene u salonu. Svi instrumenti koje pediker koristi moraju biti sterilizirani. U suprotnom se izlažete nizu infekcija ili dobivanju gljivica.

Ako lakirate nokte na nogama, nemojte dopustiti da vam lak na noktima bude polu ispucan. To djeluje jako ružno i neuredno. Za one koji se često ne vole baviti lakiranjem noktiju, postoji trajni lak koji stavite u salonu i koji traje oko tri tjedna.

Danas postoji puno sprejeva koji sprječavaju znojenje stopala ili neutraliziraju njihov neugodan miris. Dakle, za smrad stopala nema isprike!


Kako vi njegujete svoja stopala? Volite li više kućnu radinost ili odlazak u kozmetički salon?
Jeste li imali neka neugodna iskustva s odlaskom pedikeru?




Broj komentara: 14

  1. Sve tako radim i sama. Volim Bar Fuss, Balea i Avon kremice za stopala, nisu skupe, a odlično odrade posao :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da se i tebi sviđaju ove kremice! Kao što si rekla, nisu skupe, a dobro rade svoj posao

      Izbriši
  2. Jao da vidiš samo na šta mi slice stopala :( Zimi ih nekako zapostavim i sada kada krenem u obradu i rat sve će frcati okolo:D Jako koristan post!

    OdgovoriIzbriši
  3. Super je post, koristan, ja imam svoj neki ritual njege stopala i prilično je sličan tvom, samo što ne koristim maske za stopala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga! Probaj jednom ovu masku za stopala, nećeš požaliti

      Izbriši
  4. Drago mi je što sam naletjela na tvoj post jer se nikako nisam mogla nagovoriti da započnem "ljetnu" brigu o stopalima. Sada si me motivirala i dala dobre ideje koje kreme da si uzmem :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je post! Iako bi se trebali za stopala brinuti cijelu godinu a ne samo prije ljeta, znam da puno cura to ne radi. Ja osobno volim sama odraditi pedikuru ali s obzriom da sam zbog posla stalno na nogama odem ipak dvaput godisnje pedikeru. Ima netko dobrog za preporuciti a da nije skup jer ova moja dosta naplacuje?

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne znam iz kojeg si grada, za mogu samo preporučiti pedikerku iz Splita.
    Drago mi je da ti se post sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni su stopala izrazito suha i muku mučim s tim :/ Ne idem kod pedikerke već sve to sama doma obavljam i to mi dobro dođe za opustiti se malo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uzmi neku kremu za stopala sa ureom, možeš ovu Balea, najjeftinija je i maži svaku večer

      Izbriši
  8. Kod mene u obitelji su sve žene jako sklone kurjim očima pa tako i ja, pogotovo preko zime. Baš sam "sretnica", ali ide ljeto pa se veselim laganijoj obući i sigurno će ih biti manje :) Sviđa mi se ova kremica iz Mullera, baš ću ju isprobati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Valjda imate takvo gazište, da ste sklone kurjim očima. Probaj ih redovito uklanjati.
      Nadam se da će ti se ova maska za stopala svidjeti

      Izbriši