nedjelja, 5. ožujka 2017.

KAKO NJEGOVATI KOŽU LICA U 40-ima

Kažu da su 40-te najbolje godine u životu žene. Jesu, vjerujte mi i to gledano sa više aspekata.


Kada govorimo o njezi kože lica, u ovim godinama vrijeme je da konačno promijenite neke svoje loše navike i svom licu posvetite najbolju njegu koju možete.






U 40-tima se pojavljuju prve „prave“ bore na licu, koje mene osobno uopće ne smetaju. Ipak, treba obratiti pažnju na njih i intenzivno koristiti anti-age kreme za lice. Općenito, da bi ste zadržali svoju ljepotu, potrebno je koristiti proizvode za njegu lica i tijela koji imaju kvalitetne sastojke, što ne znači da ti proizvodi moraju nužno biti i skupi. 


Ja imam „dobru“ kožu lica. Pod tim mislim da nemam bubuljice (nisam ih imala puno niti u pubertetu). Ponekad se pojavi neka bubuljica na bradi koja nastaje zbog hormonske neravnoteže u mom organizmu. Naravno, uslijed hormonalnih problema, imam i par hiperpigmentacijskih mrlja, ali, sve u svemu, zadovoljna sam stanjem svoje kože lica.
Je li za lijepu kožu zaslužna samo genetika ili i odgovarajuća njega? Ja bih rekla oboje podjednako.
Nisam opterećena starenjem ni promjenama na koži koje ono sa sobom nosi. Starenje je prirodan proces na kojeg ne možemo utjecati, ali možemo učiniti da koža našeg lica i u 40-ima bude njegovana i lijepa.
Podijeliti ću sa vama par stvari koje su se pokazale izuzetno dobre za njegu moje mješovito/masne kože lica.

1. Koristite blage čistače kože lica


Čišćenje (ujutro i navečer!) je važan tj. osnovni korak u njezi lica. Šminku sa očiju skidam dvofaznim odstranjivačem makeupa, puder i ostalo micelarnom otopinom,a nakon toga slijedi umivanje lica. Tu jako pazim da proizvod ne sadrži alkohol, a zadnju godinu dana koristim isključivo prirodne gelove za umivanje. Od gelova za umivanje koje sam koristila, najdraži su mi Apivita gel za čišćenje masne/mješovite kože s citrusom i propolisom, Alpstories Cleansinggel, Balea Pjena za čišćenje sa ekstraktom lotosa, Balea Med Ultra Sensitive gel za umivanje i Nubian Heritage African Black Soap.
Ovo su redom sve nježni čistači lica, koji lice temeljito očiste, ne isušuju ga i nisu komedogeni.

2. Dajte koži dovoljno vlage


Vodim računa o tome da je moje lice dovoljno hidratizirano. Svakodnevna hidratacija kože lica je jako važna jer usporava njeno starenje. Da bi koža bila zdrava, mora imati određeni stupanj vlage. Na dehidraciju kože lica utiče niz faktora: malo sna, boravak u klimatiziranim prostorijama, umivanje kože sredstvima koja je dodatno isušuju, stres, umor, iscrpljenost organizma....
Kao dnevne krema za hidrataciju odlične su mi se pokazale La Roche Posay Hydreane Legere, Galenski laboratorij Hidratantna krema, Afrodita Hydra Thermal Hydra Active koncentrat.

3. Koristite serum


Posljednih godina su serumi postali hit-proizvod u njezi kože lica. To nije bez razloga!
Serumi su proizvodi koji sadrže visoke koncentracije određenih aktivnih sastojaka.
Glavna razlika između seruma i kreme je što serumi sadrže veću koncentraciju aktivnih sastojaka, pa su zato djelotvorniji.
Isprobala sam dosta seruma i koristim ih isključivo za noćnu njegu lica. Najbolji serumi su mi ApivitaNatural Radiance, Green Girl Simlythe Best i Kiehl`s Hydro-Plumping Re-Texturizing Serum Concentrate.

4. Koristite kreme za njegu područja oko očiju


Jako je važno koristiti okoloočne kreme. Koža oko očiju je tanka i osjetljiva te stoga zahtijeva posebnu njegu. Bore oko očiju ili bore smijalice počinju se primjećivati jako rano. To je zato što koža oko očiju sadrži manje žlijezda lojnica, pa je sklonija isušivanju i gubitku elastičnosti. Kreme oko očiju se ne utrljavaju, neko se nanose lagano tapkajući prstima. U 40-ima područje oko očiju nije dovoljno samo dobro hidratizirati. Potrebno je koristiti kreme sa anti-age efektom. Moje najdraže okoloočne kreme su Nuxe Contour des Yeux Prodigieux, Vishy Liftaktiv Yeux i Filorga Optim Eyes okoloočna krema.

5. Njega vrata i dekoltea


Kada nanosim kremu na lice, redovito je stavim na vrat i dekolte. Koža na vratu je tanka i osjetljiva i jako dobro otkriva vaše godine. Postoje posebne kreme za njegu vrata i dekoltea, ali nije potrebno na njih trošiti novce. 


6. Maske za lice



Maske za lice koristim redovito, a to znači 2 puta tjedno. Biram ih ovisno o trenutnom stanju kože lica. Kako imam mješovito/masnu kožu, često istovremeno na licu imam 2 maske, jednu za masnu T zonu, a drugu za obraze. 
Za masnu kožu najbolje su mi Madara Ultra Detox Purifying MUD Mask , Mala od Lavande Maska za lice sa zelenom glinom i još jedna prirodna maska koju ću recenzirati ovaj tjedan.
Što se tiče maski za hidratizaciju mojih suhih obraza tu je na prvom mjestu Dermalogica Skin Hydrating Masque koja isto čeka svoju recenziju.

7. Piling lica



Ovo je jako važan korak u njezi lica jer pilingom uklanjamo mrtve stanice s kože, te koži vraćamo zdrav izgled i čiste pore. Razlikujemo mehanički i kemijski piling lica. 
Neću vam ovdje pisati detaljno o pilinzima za lice (tome ću jednom posvetiti zaseban post), samo ću naglasiti da se mehanički piling preporuča osobama koje nemaju osjetljivu kožu, dok je kemijski piling (kiseline) odličan za osobe s osjetljivom kožom lica. 
Koji god piling odaberete, koristite ga redovito i pažljivo pročitajte upute napisane na proizvodu!
Moji najdraži pilinzi za lice su Dermalogica Daily Mocrofoliant, Paula`s Choise Resist Daily Pore-Refining Treatment 2% BHA  Paula`s Choise Clear Strenght  2% BHA .

8. Zaštita od sunca


Vjerujem da ste sve jako dobro informirane koliko je važna zaštita kože od sunčevog zračenja! Nema puno smisla njegovati svoju kožu ako mislite preskočiti ovaj korak u njezi. Zato, već sa prvim proljetnim sunčevim zrakama treba početi koristiti kreme koje sadrže zaštitni faktor. Isprobala sam dosta krema sa zaštitnim faktorom i sa nijednom nisam bila zadovoljna. Ne volim ih zato što su dosta masne teksture, začepe mi pore na licu, imam osjećaj da cijelo vrijeme nosim masku. Do sada sam se snalazila tako da sam ih koristila isključivo kada boravim na plaži, a ostalo vrijeme sam koristila BB ili CC kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ove godine sam pronašla kremu sa SPF 30 koja savršeno odgovara mom tipu kože lica. To je Paula`s Choise CLEARUltra-Light Daily Mattifying Fluid.


Ako želite djelovati njegovano i zadržati mladoliki izgled lica, dajte si truda i pronađite proizvode koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože. Koristite isključivo one proizvode koje su dobri za vašu kožu, ne vodeći se pri tome činjenicom koje kreme koristi vaša prijateljica. Sve smo mi različite, pa tako su i zahtjevi naše kože različiti.
Ja sam u ovom postu navela proizvode koji meni najbolje odgovaraju, što ne znači da će i vama odgovarati!
Prije kupnje svakog proizvoda za njegu lica, dobro se informirajte!



Koliko pažnje posvećujete njezi lica?
Koji od navedenih koraka u njezi lica najčešće preskočite?
Pišite mi o proizvodima koji su se vama pokazali dobri!



2 komentara

  1. Odličan post, iako sam u 30 - ima ipak sam pronašla neke proizvode koje sam koristila a ostale ću tek isprobat. Dugo sam čitala o Bocassy serumima ali tek sam ove zime odlučila isprobati anti age serum i prezadovoljna sam što sam ga uključila u dnevnu i noćnu njegu. Za noćnu njegu zimi koristim i obavezno uljne serume ili čisto jojobino ulje. Jedino još nisam pronašla idealnu okoloočnu kremu ali planiram isprobati Filorginu koju si recenzirala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači, nismo generacija....mislila sam da jesmo, hahaha..
      Bicassy serum sam koristila, odličan odabir!

      Izbriši